Διάλεξη του κ. Βασίλη Χαρμανδάρη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με θέμα: «Αναζητώντας την αλήθεια με το φως». Παρασκευή 11 Απριλίου & ώρα 18:00

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» ο «Ελληνικός Κόσμος» αναπτύσσει συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η συνεργασία των δύο φορέων προβλέπει τη φιλοξενία μιας σειράς διαλέξεων με ελεύθερη είσοδο από ερευνητές του Αστεροσκοπείου, πάνω σε τρέχοντα θέματα του επιστημονικού τους αντικειμένου. Η πρώτη διάλεξη με τίτλο «Αναζητώντας την αλήθεια με το φως» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Απριλίου και ώρα 18:00 από τον κ. Βασίλη Χαρμανδάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μετά το τέλος της διάλεξης, στις 20.00, θα ακολουθήσει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου» με τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης και της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος – Παράρτημα Σαλαμίνας, όπου θα παρατηρηθούν ουράνια αντικείμενα όπως η Σελήνη, ο Δίας και ο Αρης.

Η διάλεξη του κ. Χαρμανδάρη θα εστιάσει στο πώς οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το φως του Ήλιου και των άστρων για να κατανοήσουν κάποιες από τις ιδιότητες του σύμπαντος και να προβλέψουν με αρκετή ακρίβεια το μέλλον του. Το φως του Ήλιου και των άστρων, καθώς και η κίνησή τους στον ουρανό προκαλούν το δέος και το ενδιαφέρον στους ανθρώπους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το φως αυτό, το οποίο διασχίζει τεράστιες αποστάσεις μέσα στο Σύμπαν πριν φτάσει στα μάτια μας, περιέχει πλήθος από πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Εθνικό Αστεροσκοπείο συμμμετέχει στην έκθεση «Η κατάκτηση του διαστήματος» παρέχοντας σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό, όπως ενημερωτικό βίντεο για την αστρονομία με πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα και την αστρική εξέλιξη, έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας στην οποία μετέχουν περίπου 20 Έλληνες αστροφωτογράφοι με φωτογραφίες αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού αλλά και την οπτικοακουστική παρουσίαση με τίτλο «Ήχοι από το διάστημα», στην οποία παρουσιάζονται συνθέσεις σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής βασισμένες σε «ήχους» από το κοντινό αλλά και μακρινό μας διάστημα. Παράλληλα, προβάλλεται στη «Θόλο» ενημερωτική ταινία μικρής διάρκειας σχετικά με την έρευνα και τις δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Η έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος» στον «Ελληνικό Κόσμο», μία από τις πιο πρόσφατες και ολοκληρωμένες εκθέσεις παγκοσμίως σχετικά με το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα, προέρχεται από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το MadaTech: το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ (Χάιφα, Ισραήλ). Παράλληλα, η «Θόλος», μαζί με 120 πλανητάρια σε όλο τον κόσμο, προβάλλει την ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» του Βραβείου Google Lunar X. Το Google Lunar X είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός που έχει διεξαχθεί ποτέ και είναι υπό εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο: Με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την παρουσία ανθρώπων και ρομπότ στη Σελήνη, ομάδες πολιτών από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για την αποστολή και προσελήνωση ενός διαστημικού ρομπότ στη Σελήνη, με κίνητρο το πιο μεγάλο βραβείο στην ιστορία: 30 εκατομμύρια δολάρια! Η ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη... για πάντα!» περιγράφει τις προσπάθειες των ομάδων αυτών, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τις ιστορικές εξερευνήσεις του διαστήματος καθώς και μια επιτυχημένη εκτόξευση και προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης.

Σύντομο Βιογραφικό κ. Β. Χαρμανδάρη:

O Βασίλης Χαρμανδάρης έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1989 και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) στην Αστροφυσική από το Iowa State University (ΗΠΑ) το 1995.

Εργάστηκε το 1996-1997 ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Αστροφυσικής του CEΑ/Saclay στη Γαλλία και από το 1997 έως το 1999 ως Marie Curie Fellow στο Αστεροσκοπείο Παρισιού, όπου από το 2001 έχει θέση συνεργάτη ερευνητή. Από το 1999 μέχρι το 2005 ήταν ερευνητής στο Τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cornell στις Η.Π.Α. Ήλθε ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης τον Φεβρουάριο του 2005 και εξελέγη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή το 2009. Από το Σεπτέμβριο του 2013 είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Την παρατηρησιακή Αστροφυσική με ειδίκευση σε εξωγαλαξιακή αστροφυσική και διαστημική αστρονομία στο υπέρυθρο και τη μελέτη προβλημάτων που σχετίζονται με μεσοαστρική ύλη σε αλληλεπιδρώντες γαλαξίες, ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (AGN), και περιοχές έντονου σχηματισμού αστέρων.

Παρασκευή 11 Απριλίου
Διάλεξη κ. Βασίλη Χαρμανδάρη
Ωρα έναρξης: 18:00
Eίσοδος ελεύθερη

Παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπιο
Ωρα έναρξης: 20.00
Eίσοδος ελεύθερη

Don't Miss Out!

Educational Programs

READ

Latest News
& Announcements

Stay informed about all the events and news of the "Hellenic Cosmos" Cultural Center