Οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, μαζί με τους γονείς τους. Βιωματικές δραστηριότητες με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ελληνική διατροφή, το διάστημα και την προϊστορία.
Ο σχεδιασμός της «Θόλου» ξεκίνησε το 2002. Οι μελέτες του έργου εκπονήθηκαν υπό την επίβλεψη του ΙΜΕ, και συγκεκριμένα της Υπηρεσίας Συντονισμού Έργων. Τις αρχιτεκτονικές μελέτες εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Γιώργος Ανδρεάδης, Ναταλία Εφραίμογλου και Ιωάννης Τσιώμης, τις ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες το γραφείο Διαμαντούρος ΕΠΕ και τις στατικές μελέτες η εταιρεία ΟΜΕΤΕ. Τις μελέτες ειδικής τεχνολογίας εκπόνησε η εταιρεία Visual Acuity ltd. σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα τεχνολογικά τμήματα του ΙΜΕ: το τμήμα Υποστήριξης και Οπτικοακουστικών Μέσων και το τμήμα Εικονικής Πραγματικότητας. Η εταιρεία Acuity ltd. συνέβαλε συνολικά στον αρχιτεκτονικό και λειτουργικό σχεδιασμό του έργου. Τεχνικός σύμβουλος του ΙΜΕ για το έργο ήταν η εταιρεία ΚΙΩΝ ΑΤΕ.
Η πολιτεία υποστήριξε ενεργά την υλοποίηση του έργου: οι μελέτες χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ήδη από το 2003, ενώ η Διοίκηση και η Επίβλεψη του έργου χρηματοδοτήθηκε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η κατασκευή και ο εξοπλισμός της «Θόλου» εντάχθηκαν τον Ιούνιο του 2004 στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με χρηματοδότηση 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και 50% από εθνικούς πόρους, με προϋπολογισμό ένταξης 12.000.000 ευρώ. Η συνολική δαπάνη για το έργο ανέρχεται σε 15.000.000 ευρώ κατά προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων των μελετών και της διοίκησης-επίβλεψης του έργου.Το έργο υλοποιήθηκε με επάρκεια και διαφάνεια, τηρώντας πλήρως τις υψηλές προδιαγραφές του σχεδιασμού του, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι οικοδομικές εργασίες ξεκίνησαν με τις εκσκαφές αντιστήριξης το 2004, ενώ οι κύριες κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν τον Ιανουάριο του 2005. Η εγκατάσταση των ειδικών τεχνολογιών έλαβε χώρα κατά το μεγαλύτερο μέρος της εντός του 2006.
H κατασκευή και εξοπλισμός της ΘΟΛΟΥ, χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Αττικής του Γ'ΚΠΣ,
(50% Εθνικοί πόροι 50% Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)
Μη Χάσετε!
Οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, μαζί με τους γονείς τους. Βιωματικές δραστηριότητες με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ελληνική διατροφή, το διάστημα και την προϊστορία.
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» διαθέτει Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά 5 έως 8 ετών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό - Εκπαιδευτικό Τμήμα και πραγματοποιούνται σε όλους τους άρτια εξοπλισμένους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου».
Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα και νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών. Τα παιδιά παρακινούνται να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Τις πρωτοχρονιάτικες πίτες έκοψαν ο θίασος και οι συντελεστές των παραστάσεων «Βότκα Μολότοφ» και «Ο Παππούς έχει Πίεση», παραγωγές της εταιρείας Μέθεξις και του Χρήστου Τριπόδη, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», το Σάββατο 11 Ιανουαρίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Εφραίμογλου. Το φλουρί για την παράσταση «Ο Παππούς έχει Πίεση» κέρδισε η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και για τη «Βότκα Μολότοφ» ο κ. Νικορέστης Χανιωτάκης.
Ο θίασος και οι συντελεστές της παράστασης «Η Ετυμηγορία» έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα, παρουσία της Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το φλουρί κέρδισε ο Νικηφόρος Βαλτινός!
Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή προσκεκλημένων, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η εκδήλωση ολοκλήρωσης της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών» με ΜIS 6003375 του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α. Το έργο αυτό είχε ως σκοπό την ψηφιακή καταγραφή των πολύτιμων εκκλησιαστικών κειμηλίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ι. Μονής Οσίου Λουκά, που συνιστούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) τιμήθηκε με το Βραβείο Ανταποκριτών «Ευπρέπεια 2023» σε μία ξεχωριστή τελετή απονομής. Το βραβείο αυτό είναι για εμάς μία αναγνώριση στο έργο του ΙΜΕ, που προβάλλει την πλούσια ελληνική παράδοση, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Το παιδικό βιβλίο της Ζέφης Συρίβλη, με τίτλο «Κυνηγώντας το όνειρο», και εικονογράφηση της Μαρίνας Ρούσσου κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας πραγματεύεται το ταξίδι, που κάνουμε, με σκοπό να πετύχουμε τα όνειρά μας.