Οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, μαζί με τους γονείς τους. Βιωματικές δραστηριότητες με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ελληνική διατροφή, το διάστημα και την προϊστορία.
Η «Θόλος» σχεδιάστηκε ως ένα μουσείο Εικονικής Πραγματικότητας, το οποίο θα φιλοξενεί και θα καθιστά προσβάσιμες στο ευρύ κοινό τις ψηφιακές συλλογές του ΙΜΕ. Οι συλλογές αυτές αποτελούν τεκμήρια υψηλής πολιτιστικής αξίας, καθώς αναπτύσσονται και συγκροτούνται με βάση μια πρωτότυπη και παγκοσμίως πρωτοποριακή διαδικασία έρευνας, τεκμηρίωσης και οπτικοποίησης της ιστορικής και αρχαιολογικής πληροφορίας.
Η ιδιαιτερότητα της «Θόλου» είναι η δυνατότητά της να προβάλει στην ημισφαιρική επιφάνεια προβολής, κλίσης 23 μοιρών, περιεχόμενο πλήρως διαδραστικό. Αποτελεί έτσι μια μοναδική υποδομή Εικονικής Πραγματικότητας μεγάλης κλίμακας. Το περιεχόμενο που προβάλλεται στη «Θόλο», όπως και στα υφιστάμενα μικρότερα συστήματα Εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ, την «Κιβωτό» και τη «Μαγική Οθόνη», δεν είναι «μαγνητοσκοπημένο», αλλά χάρη στην ψηφιακή του υποδομή έχει ευελιξία και ζωντάνια. Η σημαντική αυτή διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι ο βασικός μηχανισμός δημιουργίας και προβολής στην ψηφιακή «Θόλο» είναι πολύ ισχυρές συστοιχίες ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίες παράγουν τις προβαλλόμενες εικόνες σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας την οπτικοποιημένη πληροφορία που έχει ήδη παραχθεί από το ΙΜΕ.
Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι η δυνατότητα «δημιουργίας» φωτορεαλιστικής αναπαραγωγής τόπων, κτηρίων, μνημείων, ακόμα και ανθρώπων, που δεν υπάρχουν παρά μόνο στη φαντασία των δημιουργών τους ή των ερευνητών αρχιτεκτόνων, ιστορικών και αρχαιολόγων, οι οποίοι προσπαθούν επί δεκαετίες να τα περιγράψουν και να τα αναπαραστήσουν με σκίτσα στις δύο διαστάσεις, στηριζόμενοι στα ερείπιά τους και στις πηγές που διασώζονται. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται άπειρα εναλλακτικά σενάρια περιηγήσεων στο ίδιο εικονικό μοντέλο, τα οποία εξελίσσονται τη στιγμή της περιήγησης και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί σε πραγματικό χρόνο. Εκτός του ότι το μέσο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από δημιουργούς ή παραγωγούς για πλήθος άλλων σκοπών και εφαρμογών, έχει επίσης τη δυνατότητα να ενσωματώνει και να προβάλλει στον τρισδιάστατο χώρο κάθε είδους ψηφιακό περιεχόμενο: από βίντεο και προεπεξεργασμένες ψηφιακές προβολές έως ιστοσελίδες Διαδικτύου.
Η υπεροχή της «Θόλου» έγκειται στη διπλή δυνατότητα που έχει να δημιουργεί την αίσθηση της «εμβύθισης» στον εικονικό χώρο (immersion), δηλαδή την αίσθηση ότι είμαστε πραγματικά εκεί, αλλά και της διαδραστικότητας με τον εικονικό χώρο και τα αντικείμενα που τον αποτελούν. Το κοινό πλέον δεν είναι απλώς θεατής σε μια ρεαλιστική σκηνογραφία αλλά μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα και να καθορίσει ακόμη και την ίδια την εμπειρία του. Επειδή οι εικόνες που βλέπει δεν είναι προκαθορισμένες ή «μαγνητοσκοπημένες», αλλά παράγονται σε πραγματικό χρόνο, το κοινό μπορεί να αλληλεπιδρά με το χώρο και ανάλογα να καθορίζει τη συμπεριφορά του εικονικού χώρου.
Παγκόσμια καινοτομία στη «Θόλο» αποτελεί η δυνατότητα που παρέχει να πραγματοποιείται πλήρης στερεοσκοπική προβολή στο σύνολο της επιφάνειας της οθόνης, με τη χρήση 12 προβολικών μηχανημάτων και ειδικών στερεοσκοπικών γυαλιών, εντείνοντας έτσι την αίσθηση της εμβύθισης και παρέχοντας πρόσθετες δυνατότητες διάδρασης. Φυσικά η προβολή στην κοίλη ημισφαιρική επιφάνεια, ακόμη και χωρίς τη χρήση της στερεοσκοπικής δυνατότητας, δημιουργεί τρισδιάστατη αίσθηση. Οι δυνατότητες συνδυασμού και εναλλαγής τους, σε συνδυασμό με τα σενάρια διάδρασης, κάνουν τη «Θόλο» ένα μοναδικό παγκόσμια έργο.
Καινοτομία αποτελεί επίσης η δυνατότητα της «Θόλου» να ενσωματώνει σε πραγματικό χρόνο διάδραση μεταξύ εικονικών και πραγματικών στοιχείων, και ιδιαίτερα παρουσιαστών και performer, με τη χρήση ειδικών τεχνολογιών καταγραφής και μοντελοποίησης της κίνησης. Η δυνατότητα αυτή φέρνει πλησιέστερα τις παραστατικές τέχνες με την Εικονική Πραγματικότητα και πολλαπλασιάζει την αίσθηση εμβύθισης του κοινού, καθώς και τις εκπαιδευτικές και εκφραστικές χρήσεις του μέσου.
Η «Θόλος» διαθέτει συστήματα ήχου τελευταίας τεχνολογίας 7.1. κινηματογραφικής ποιότητας, καθώς και όλα τα σχετικά συστήματα ελέγχου.
Προκειμένου να προσαρμοστεί το μάτι του θεατή στο σκοτεινό περιβάλλον της κύριας αίθουσας προβολής διέρχεται πριν από έναν ημισκοτεινό χώρο, όπου για 5-10 λεπτά παρακολουθεί μία προβολή πολυμέσων από πολλαπλές οθόνες, κατά τη διάρκεια της οποίας λαμβάνει πληροφορίες σε σχέση με τη «Θόλο», την παρουσίαση που πρόκειται να δει ή και το ίδιο το έργο και την ψηφιακή αναπαράσταση.
H κατασκευή και εξοπλισμός της ΘΟΛΟΥ, χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Αττικής του Γ'ΚΠΣ,
(50% Εθνικοί πόροι 50% Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)
Μη Χάσετε!
Οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, μαζί με τους γονείς τους. Βιωματικές δραστηριότητες με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ελληνική διατροφή, το διάστημα και την προϊστορία.
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» διαθέτει Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά 5 έως 8 ετών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό - Εκπαιδευτικό Τμήμα και πραγματοποιούνται σε όλους τους άρτια εξοπλισμένους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου».
Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα και νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών. Τα παιδιά παρακινούνται να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Τις πρωτοχρονιάτικες πίτες έκοψαν ο θίασος και οι συντελεστές των παραστάσεων «Βότκα Μολότοφ» και «Ο Παππούς έχει Πίεση», παραγωγές της εταιρείας Μέθεξις και του Χρήστου Τριπόδη, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», το Σάββατο 11 Ιανουαρίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Εφραίμογλου. Το φλουρί για την παράσταση «Ο Παππούς έχει Πίεση» κέρδισε η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και για τη «Βότκα Μολότοφ» ο κ. Νικορέστης Χανιωτάκης.
Ο θίασος και οι συντελεστές της παράστασης «Η Ετυμηγορία» έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα, παρουσία της Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το φλουρί κέρδισε ο Νικηφόρος Βαλτινός!
Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή προσκεκλημένων, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η εκδήλωση ολοκλήρωσης της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών» με ΜIS 6003375 του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α. Το έργο αυτό είχε ως σκοπό την ψηφιακή καταγραφή των πολύτιμων εκκλησιαστικών κειμηλίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ι. Μονής Οσίου Λουκά, που συνιστούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) τιμήθηκε με το Βραβείο Ανταποκριτών «Ευπρέπεια 2023» σε μία ξεχωριστή τελετή απονομής. Το βραβείο αυτό είναι για εμάς μία αναγνώριση στο έργο του ΙΜΕ, που προβάλλει την πλούσια ελληνική παράδοση, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Το παιδικό βιβλίο της Ζέφης Συρίβλη, με τίτλο «Κυνηγώντας το όνειρο», και εικονογράφηση της Μαρίνας Ρούσσου κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας πραγματεύεται το ταξίδι, που κάνουμε, με σκοπό να πετύχουμε τα όνειρά μας.