Η Πριήνη της Μικρασιατικής Ιωνίας, η εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας και ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, ζωντανεύει στην «Εικονική περιήγηση στην αρχαία Πριήνη» στον υπολογιστή σας! Με τη δημιουργία ενός δομημένου περιβάλλοντος σαφούς και ισορροπημένου, η πόλη εξέφρασε την ώριμη φιλοσοφική και πολιτική σκέψη των κλασικών χρόνων. Δημόσια κτήρια, ιδιωτικές κατοικίες και ναοί αποτελούν τους σταθμούς της περιήγησης στη μικρασιατική αυτή πόλη.
Πριήνη
Πριήνη, πόλη της δυτικής Μικράς Ασίας, πατρίδα -μεταξύ άλλων- και ενός από τους Επτά Σοφούς της αρχαιότητας, του Βία του Πριηνέως.
Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνιστικής πόλης μεσαίου μεγέθους της Ιωνίας. Απλωμένη στις υπώρειες του όρους Μυκάλη, κοντά στον Λάτμιο κόλπο, χτίστηκε γύρω στο 370 π.Χ. ως μεταφορά παλαιότερης πόλης, της οποίας τη θέση αγνοούμε, σε νέα θέση, καθώς οι προσχώσεις του ποταμού Μαιάνδρου άλλαξαν την ακτή και το τοπίο της. Σύμφωνα με τον Στράβωνα υπήρξε αποικία των Θηβαίων, με οικιστές τον Αίπυτο του Νηλέα και τον Φιλώτα από τη Θήβα.
Η τοποθεσία που επελέγη για την ίδρυση της πόλης ανταποκρίνεται στις γενικότερες αρχές που διέπουν την ίδρυση των ελληνικών πόλεων. Σύμφωνα με αυτές, είναι προσανατολισμένη προς το νότο και αναπτύσσεται κλιμακωτά, ώστε να αξιοποιείται στο μέγιστο η ηλιοφάνεια και να διευκολύνεται ο καλύτερος αερισμός του οικιστικού της συγκροτήματος.
Περισσότερες πληροφορίες για την Πριήνη: