Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ο πρώτος οργανισμός στον κόσμο που αξιοποίησε την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, είναι ο δεύτερος παγκοσμίως που έχει εγκαταστήσει τέτοιου είδους πρωτοποριακά συστήματα σε μουσειακό χώρο ανοιχτό στο κοινό. Τα προγράμματα που παρουσιάζονται απευθύνονται σε ενηλίκους αλλά και μαθητές, αποδεικνύοντας ότι η πλέον σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαίδευση.
Το δύο πρώτα συστήματα εικονικής πραγματικότητας τα οποία λειτούργησαν στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» ήταν η «Κιβωτός» και η «Μαγική Οθόνη».
H «Κιβωτός» είναι ένα δωμάτιο 3*3*3 μέτρα, όπου κάθε τοίχος και το πάτωμα αποτελούν οθόνες προβολής. Οι επισκέπτες, φορώντας ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά και χρησιμοποιώντας μια μικρή συσκευή πλοήγησης, συμμετέχουν σε εικονικά ταξίδια όπου εξερευνούν, ανακαλύπτουν και βιώνουν το χώρο και την ιστορία, επισκέπτονται πόλεις που δεν υπάρχουν πια, μνημεία που έχουν καταστραφεί και «βυθίζονται» σε κόσμους μαγικούς.
H εμπειρία που βιώνει ο επισκέπτης δημιουργείται από έναν πανίσχυρο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Πρόκειται για μια διαδικασία σύνθετη, η οποία πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου στο IME. H επιστημονική ακρίβεια και η λεπτομέρεια στις αναπαραστάσεις συνδυάζονται με τη μαγεία της Εικονικής Πραγματικότητας για να διευρυνθούν οι ορίζοντες στο χώρο του πολιτισμού.
Oι εικονικές περιηγήσεις σε αρχαίες πόλεις και τόπους βασίζονται στην ιστορικά ακριβή τρισδιάστατη αναπαράστασή τους. Επιπλέον, δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι ο εικονικός χώρος τον περιβάλλει και του προσφέρουν τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στην εξερεύνηση και, μερικές φορές, ακόμα και στην τροποποίησή του.