Παρουσίαση έκδοσης του ΙΜΕ «Τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη - Νοσοκομείο Βαλουκλή»

Στις 20 Οκτωβρίου 1999 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού του ΙΜΕ «Ελληνικός Κόσμος» η παρουσίαση του βιβλίου του γιατρού και μελετητή της Πόλης κ. Φωκίωνα Σιδηρόπουλου με τίτλο: «Τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη - Νοσοκομείο Βαλουκλή».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και παρουσίασε τους ομιλητές, τονίζοντας παράλληλα ότι η ανάδειξη του έργου του μείζονος Ελληνισμού αποτελεί «καθήκον» όσων εργάζονται στο Ίδρυμα. Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο γιατρός και συγγραφέας κ. Ακύλας Μήλλας, από το αρχείο του οποίου προέρχονται οι παλαιές φωτογραφίες και τα σχέδια που κοσμούν την έκδοση, καθώς και ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Φωκίων Σιδηρόπουλος. Οι δύο ομιλητές επικεντρώθηκαν στο περιεχόμενο του έργου, όπου «ανιστορούνται διεξοδικά τα δρώμενα της κοινωνικής ιατρικής του Ελληνισμού της Πόλης από τα χρόνια των ξενώνων-νοσοκομείων του Βυζαντίου έως σήμερα» και μέσα από αυτά διαφαίνεται η «έντονη παρουσία αλλά και οι δοκιμασίες του ελληνικού στοιχείου της Κωνσταντινούπολης». Ειδική μνεία έγινε στη σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου Βαλουκλή, το οποίο, αφού γνώρισε τη «χρυσή εποχή» στις αρχές του εικοστού αιώνα, αλλά και ανακατατάξεις που υπαγορεύονταν από τις ιστορικές συνθήκες, σήμερα συνεχίζει την προσφορά του όχι μόνο προς το εναπομείναν ελληνικό στοιχείο αλλά και προς όλους όσοι καταφεύγουν σ' αυτό.
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου, σε μια προσπάθεια εξοικείωσης του κοινού με το πολυδιάστατο έργο του Ιδρύματος, παρουσίασε τις δραστηριότητές του. Η παρουσίαση πλαισιωνόταν με προβολή διαφανειών από τρισδιάστατες αναπαραστάσεις κτηρίων της αρχαίας Μιλήτου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού αλλά και του ιατρικού χώρου, οι οποίοι υποδέχτηκαν με ευμενή σχόλια το βιβλίο.

Μη Χάσετε!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα




Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»