Παρουσίαση του προγράμματος ανασύστασης γενεαλογικών δένδρων από τη Μικρά Ασία

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 1998 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» η παρουσίαση του προγράμματος: Γενεαλογικά Δένδρα Μικρασιατών Προσφύγων. Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάζαρος Εφραίμογλου και στη συνέχεια ο ιστορικός και υπεύθυνος της ομάδας Γενεαλογιών κ. Κ. Ράπτης έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του προγράμματος.

Το πρόγραμμα Γενεαλογικών Δένδρων ξεκίνησε το 1996 και η αρχική ιδέα ανήκει στον Πρόεδρο του ΙΜΕ κ. Λάζαρο Εφραίμογλου, ο οποίος μετά την επίσκεψή του στο Μουσείο Εβραϊκής Διασποράς στο Τελ-Αβίβ κατέληξε στην απόφαση να δημιουργηθεί στο νεοσύστατο τότε Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ειδικό πρόγραμμα για τα Γενεαλογικά Δένδρα των Μικρασιατών Προσφύγων. Το πρόγραμμα επιχειρεί την ανασύσταση και καταγραφή των γενεαλογικών δένδρων των οικογενειών που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του μικρασιατικού Ελληνισμού. Χρησιμοποιεί ως μεθοδολογικό εργαλείο το ερωτηματολόγιο, αξιοποιεί τη συνδρομή μεμονωμένων ατόμων και φορέων για τη συλλογή πληροφοριακού υλικού και στηρίζεται σε σύγχρονα γενεαλογικά προγράμματα για την επεξεργασία των στοιχείων. Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν καταγραφεί 1200 γενεαλογικά δένδρα, κυρίως από τη Σμύρνη και το Αϊδίνι, μέσα από τα οποία είναι δυνατή η αποτύπωση της σύγχρονης ιστορίας τόσο στη Μικρά Ασία όσο και στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτη είναι η συνεργασία του προγράμματος Γενεαλογιών με την ομάδα Κινηματογραφικών Παραγωγών για μια σειρά λήψεων μαρτυριών Μικρασιατών προσφύγων.

Στην πρόσκληση του ΙΜΕ ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου, κι ανάμεσά τους εκπρόσωποι συλλόγων, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του σημαντικού αυτού έργου του Ιδρύματος.

Μη Χάσετε!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα




Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»