Παρουσίαση του προγράμματος «Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο»

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 1998 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος» η παρουσίαση του προγράμματος: Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο. Την εκδήλωση άνοιξε ο προϊστάμενος του τομέα Διαδραστικών Εφαρμογών και Συστημάτων κ. Δημήτρης Εφραίμογλου και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο προϊστάμενος του τμήματος Εφαρμογών Διαδικτύου κ. Ηλίας Χατζής και οι υπεύθυνοι των πέντε ομάδων Διαδικτύου (Προϊστορίας, Αρχαιότητας, Βυζαντινής Εποχής, Οθωμανικής Περιόδου και Νεότερης Ιστορίας), οι οποίοι παρουσίασαν το έργο τους. Ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, στις οποίες απάντησε ο κ. Δ. Εφραίμογλου, και ενθουσιώδη σχόλια. Την εκδήλωση έκλεισε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Λάζαρος Εφραίμογλου, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος του ΙΜΕ είναι να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλόπνοο αυτό έργο, στα ελληνικά και στα αγγλικά, σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Το Διαδίκτυο, το αρχαιοελληνικό «δίκτυον» που στις μέρες μας έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, είναι ένα νέο μέσο επικοινωνίας που συμβάλλει στη διάδοση της πληροφορίας και μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάσωση της ιστορικής μνήμης. Κύρια επιδίωξη του τμήματος Διαδικτύου είναι ο συνδυασμός των τεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρει το Διαδίκτυο με την έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση, με στόχο την παρουσίαση της ιστορικής πορείας του Ελληνισμού από την όγδοη χιλιετία μέχρι σήμερα. Το έργο της ελληνικής ιστορίας στο Διαδίκτυο υλοποιούν οι πέντε ομάδες Διαδικτύου, οι οποίες αντιστοιχούν στις πέντε κύριες περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Συγκεκριμένα, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, προγραμματιστές, γραφίστες, φιλόλογοι και μεταφραστές επεξεργάζονται και δημιουργούν ηλεκτρονικές παρουσιάσεις που στρέφονται γύρω από τέσσερις άξονες: πολιτική, οικονομία, κοινωνία, πολιτισμός. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τμημάτων περιόδων της ελληνικής ιστορίας, καθώς επίσης και μια σειρά παρουσιάσεων που εξετάζουν σε βάθος μεμονωμένα γεγονότα και πτυχές της ιστορίας μας. Παράλληλα με την παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας στο Διαδίκτυο, το ΙΜΕ επεξεργάζεται και άλλες εφαρμογές, όπως: εκπαιδευτικά παιχνίδια που θα συνοδεύουν τις επιμέρους παρουσιάσεις της ελληνικής ιστορίας, μετάδοση ήχου και εικόνας μέσω του Διαδικτύου, βάση δεδομένων για το σύνολο της ελληνικής ιστορίας, η οποία θα περιέχει κείμενα, εικόνες, τρισδιάστατα μοντέλα και βίντεο, με στόχο τη δημιουργία ηλεκτρονικών παρουσιάσεων ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη.

Μετά την παρουσίαση, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις παρουσιάσεις του Ιδρύματος στο Διαδίκτυο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, του δημοσιογραφικού, επιχειρηματικού και τραπεζικού χώρου καθώς επίσης και άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης.

Μη Χάσετε!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα




Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»