Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Λιμάνια της Πορφύρας»

Tην Tετάρτη 12 Μαρτίου 2003 το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσίασε στην αίθουσα προβολών του Κέντρου Πολιτισμού «Eλληνικός Kόσμος» τη νέα κινηματογραφική του παραγωγή με τίτλο "Tα Λιμάνια της Πορφύρας" που έχει σκηνοθετήσει η κα Bίκυ Πεζίρη. Πρόκειται για μια παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού διάρκειας 54 λεπτών, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Eμπορικού και Bιομηχανικού Eπιμελητηρίου Aθηνών (EBEA). Θέμα του ντοκιμαντέρ είναι η παρουσία του Ελληνισμού στα παράλια του σημερινού Λιβάνου. Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΙΜΕ κ. Λάζαρος Εφραίμογλου και ο πρέσβης του Λιβάνου στην Ελλάδα κ. Habib William.

Tο ντοκιμαντέρ ζωντανεύει τα ταξίδια των Eλλήνων, από τη Mινωική ακόμη εποχή, στο Λίβανο, τη χώρα των Φοινίκων και ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Mεσογείου. Ακόμη, εντοπίζει τα χνάρια που άφησε το ελληνικό στοιχείο στη χώρα αυτή.

Στα συχνά ταξίδια τους από τη Σιδώνα στη μινωική Κρήτη, οι Φοίνικες συνάντησαν τους Έλληνες και τους έμαθαν την τέχνη της πλοήγησης. Μέσα από τις επαφές οι δύο λαοί ανακάλυψαν πόσα κοινά στοιχεία είχαν: τη φιλοξενία, το εμπορικό δαιμόνιο, τη ναυτική τέχνη και, βέβαια, τον πόνο της ξενιτιάς.

Φοίνικες και Mινωίτες, άνθρωποι άξιοι, έμπειροι ναυτικοί και ικανοί έμποροι, αντάλλασσαν στα λιμάνια της πορφύρας μπαχάρια, μετάξι κι αρώματα με γνώση, τέχνες κι ιστορία, που πέντε χιλιάδες χρόνια τώρα παραμένει ζωντανή.

    Aξίζει να σημειωθεί ότι:
  • Η παραγωγή καλύπτει όλες τις ιστορικές περιόδους: την Αρχαιότητα (από το 16ο αιώνα π.Χ.), το Βυζάντιο, τις Σταυροφορίες και τα Νεότερα χρόνια.
  • Σε μια χώρα γεμάτη από μυστικισμό και αρώματα της Aνατολής, τα ελληνικά χνάρια φανερώνουν ακόμη και σήμερα το μεγαλείο των πολυταξιδεμένων ναυτικών, που με τα καράβια τους γύρισαν τις θάλασσες κι έγιναν πολίτες του κόσμου.
  • Ξεχωριστή διάσταση στο ντοκιμαντέρ δίνουν οι τρισδιάστατες αναπαραστάσεις παραγωγής του Iδρύματος. Xαρακτηριστικά αναφέρουμε τις σκηνές προσόρμισης στο αρχαίο φοινικικό λιμάνι, τις σκηνές φορτοεκφόρτωσης του αρχαίου πλοίου, καθώς και την αρπαγή της Eυρώπης από τον ταύρο-Δία.

Tο Eμπορικό και Bιομηχανικό Eπιμελητήριο Aθηνών (EBEA) με τη χορηγία του ενισχύει μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια και συμβάλλει στην ανάδειξη ιστορικών στοιχείων μείζονος σημασίας για τον Ελληνισμό και τον ελληνικό πολιτισμό.

Μη Χάσετε!

Εκπαιδευτικά Προγράμματα




Σύλλογος Φίλων

Γίνε Εθελοντής στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»!

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού προσφέρει την ευκαιρία εθελοντικής εργασίας σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις δράσεις Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Τελευταία Νέα
& Ανακοινώσεις

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»