Οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, μαζί με τους γονείς τους. Βιωματικές δραστηριότητες με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ελληνική διατροφή, το διάστημα και την προϊστορία.
Ο «Ελληνικός Κόσμος» έχει να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: διαδραστικές εκθέσεις με σύγχρονη θεματολογία, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας σε μνημεία και τόπους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ για τον Ελληνισμό εκτός συνόρων, πλοήγηση στο Διαδίκτυο, στον κόμβο του Ιδρύματος για την ελληνική ιστορία, και πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζει και υλοποιεί το Μουσειοπαιδαγωγικό τμήμα του ΙΜΕ. Ακόμη, φιλοξενούνται παραστάσεις, καλλιτεχνικά γεγονότα, εικαστικές και μουσικές εκδηλώσεις καθώς και συνέδρια, φεστιβάλ, διαλέξεις και σεμινάρια.
Στο πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνει διεθνή συνέδρια, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», με μεγάλη απήχηση και στόχο τη θεωρητική μελέτη των ζητημάτων που ανακύπτουν, την ανταλλαγή απόψεων και τη συναγωγή συμπερασμάτων.
Η τριακόντορος «Ολυμπιακή ιδέα» καθελκύστηκε το 2002 στο λιμάνι του Πειραιά και σάλπαρε με προορισμό το Οτράντο της Κάτω Ιταλίας και τα ελληνόφωνα χωριά της γειτονικής χώρας. Η «Ολυμπιακή Ιδέα» έριξε άγκυρα στον «Ελληνικό Κόσμο» το 2004 και από τότε έως σήμερα το φιλόξενο σκαρί υποδέχτηκε παιδιά που το θαύμασαν – και εκείνο με τη σειρά του τα ταξίδεψε σε μυθικούς αλλά και ιστορικούς κόσμους. Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του «Ελληνικού Κόσμου» ταξίδεψαν και πάλι θαλασσοπόροι από τον Ιάσονα και τον Οδυσσέα έως το Βάσκο Ντε Γκάμα και το Μαγγελάνο.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ο πρώτος οργανισμός στον κόσμο που αξιοποίησε την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, είναι ο δεύτερος παγκοσμίως που έχει εγκαταστήσει τέτοιου είδους πρωτοποριακά συστήματα σε μουσειακό χώρο ανοιχτό στο κοινό. Τα προγράμματα που παρουσιάζονται απευθύνονται σε ενηλίκους αλλά και μαθητές, αποδεικνύοντας ότι η πλέον σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαίδευση.
Ο «Εικονικός Κινηματογράφος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» προσφέρει μία μοναδική διαδραστική εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους, δίνοντας τους τη δυνατότητα να επισκεφθούν ιστορικά μνημεία και χώρους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Tο ΙΜΕ αξιοποιεί το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ ως μέσο για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εντός και εκτός εθνικών συνόρων. Δημιουργεί παραγωγές που συνδυάζουν την καλλιτεχνική εικόνα με την ιστορική τεκμηρίωση. Σημαντικός είναι και ο ρόλος της σύγχρονης τεχνολογίας, με τη χρήση τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων μνημείων που δε σώζονται, έργο του αντίστοιχου τμήματος του ΙΜΕ.
Μη Χάσετε!
Οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, μαζί με τους γονείς τους. Βιωματικές δραστηριότητες με θέματα εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την ελληνική διατροφή, το διάστημα και την προϊστορία.
Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» διαθέτει Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά 5 έως 8 ετών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Μουσειοπαιδαγωγικό - Εκπαιδευτικό Τμήμα και πραγματοποιούνται σε όλους τους άρτια εξοπλισμένους στεγασμένους και υπαίθριους χώρους του «Ελληνικού Κόσμου».
Ο «Ελληνικός Κόσμος» υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά με καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα και νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται από το Τμήμα Μουσειοπαιδαγωγών. Τα παιδιά παρακινούνται να συνεργαστούν, να παρατηρήσουν, να ερευνήσουν και να δημιουργήσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις και τα νέα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Τις πρωτοχρονιάτικες πίτες έκοψαν ο θίασος και οι συντελεστές των παραστάσεων «Βότκα Μολότοφ» και «Ο Παππούς έχει Πίεση», παραγωγές της εταιρείας Μέθεξις και του Χρήστου Τριπόδη, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», το Σάββατο 11 Ιανουαρίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Δημήτρης Εφραίμογλου. Το φλουρί για την παράσταση «Ο Παππούς έχει Πίεση» κέρδισε η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και για τη «Βότκα Μολότοφ» ο κ. Νικορέστης Χανιωτάκης.
Ο θίασος και οι συντελεστές της παράστασης «Η Ετυμηγορία» έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα, παρουσία της Αντιπροέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Δημήτρη Εφραίμογλου, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το φλουρί κέρδισε ο Νικηφόρος Βαλτινός!
Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή προσκεκλημένων, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η εκδήλωση ολοκλήρωσης της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών» με ΜIS 6003375 του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α. Το έργο αυτό είχε ως σκοπό την ψηφιακή καταγραφή των πολύτιμων εκκλησιαστικών κειμηλίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ι. Μονής Οσίου Λουκά, που συνιστούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) τιμήθηκε με το Βραβείο Ανταποκριτών «Ευπρέπεια 2023» σε μία ξεχωριστή τελετή απονομής. Το βραβείο αυτό είναι για εμάς μία αναγνώριση στο έργο του ΙΜΕ, που προβάλλει την πλούσια ελληνική παράδοση, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διατηρώντας ζωντανή την ιστορική μνήμη και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
Το παιδικό βιβλίο της Ζέφης Συρίβλη, με τίτλο «Κυνηγώντας το όνειρο», και εικονογράφηση της Μαρίνας Ρούσσου κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας πραγματεύεται το ταξίδι, που κάνουμε, με σκοπό να πετύχουμε τα όνειρά μας.